אני אוהבת לעשות דברים יצירתיים – לבדי או עם הילדים. במשך המון שנים הייתי בטוחה שאני לא בן אדם יצירתי עד שהבנתי שזה ממש כיף ואני אפילו לפעמים טובה בזה. לא שאני מבלה כמויות עצומות של זמן על יצירה, אבל פעם בכמה זמן אני מקבלת השראה 🙂
לעשות דברים בעצמך זה לא משהו חדש. עשה זאת בעצמך כבר כאן שנים רבות – כנראה מאז שהמין האנושי קיים. במאה האחרונה זה היה בעיקר קשור לשיפור ועבודות בית, ורק מאוחר יותר הפך קשור למוסיקה, כמו כן גם לתרבות ואמנות. עם השנים זה הפך להיות מגמה קשורה ליצירתיות ופנאי שגם מתמקדה בחסכון בעלויות.
איקאה היא אחת מהחנויות האהובות עליי. אני אוהבת לרב את העיצוב ואת המחירים הנמוכים יחסית ואת כל הדברים הקטנים שכל כך כיף לקנות. כנראה שזה גם קשור לעובדה שגדלתי מוקפת ברהיטי איקאה, ושכל חנות נראת בדיוק אותו הדבר, מה שנותן לי את התחושה שבמקום להיות בנתניה, ישראל יכולתי למצוא את עצמי בדנמרק במקום!
דן אריאלי הוא חוקר בתחום של כלכלה התנהגותית ואחת התיאוריות המעניינות שלו היא על האפקט איקאה. תיאוריה זו אומרת שאם עשית (או הרכבת) משהו בעצמך נוטים להעריך את הדבר הזה יותר מדבר דומה קנינו מוכן. בדיוק כמו באיקאה, שבו קונים את הדברים בחתיכות ומרכיבים לבד.
מאז שחיים על תקציב התחלתי לעשות יותר דברים בעצמי – יש כאן בבלוג דוגמאות רבות לכך. בין אם מדובר בתפירת הבגדים שלי, הכנה של "נוטלה" או סתם צביעת ארון ספרים ישן לצבע אחר, אני בהחלט יכולה להרגיש שדברים האלה הופכים ליותר מיוחדים עבורי למרות דברים אחרים. זה לא קורה כל הזמן מכיוון שלא כל פרויקט הוא מוצלח, אבל זה קורה הרבה.
הדבר המעניין הוא שרוב הזמן, פרויקט שעושים בעצמנו הוא יותר זול מהגרסה מוכנה, אך לא תמיד. דוגמא טובה היא "הנוטלה"; זה בעצם קצת יותר יקר בהכנה עצמית מהגסה המוכנה בחנות, אבל זה לא ממש העניין. העניין הוא שאני תמיד מכינה את זה יחד עם הילדים, ואני חושבת שבגלל זה, יש להם קשר אחר למוצר ואוהבים אותו יותר!
אז אלה הם סיבות מצוינות להיות יצירתי יותר, נכון? תוך כדי חיסכון בכסף אתה גם מקבל מוצר סופי שאתה מרוצה יותר ממנו. לפחות רב הזמן ……
כתיבת תגובה