כשהייתי בערך בת 12 אחד הסרטים האהובים עליי היה "אי אפשר לקנות אהבה " (1987 ) עם פטריק דמפסי המאוד צעיר. זהו סיפור על נער חנון שמשלם לאחת הבנות הפופולריות להיות החברה שלו במשך חודש כדי להפוך לאחד המגניבים גם כן. האם כסף באמת קונה לו אושר? כן ובעיקר לא, אבל בסופו של דבר הוא כן מקבל את הבחורה 🙂
אז השאלה הגדולה היא: האם כסף מביאים לנו אושר? יש כאלה שאומרים כן ויש כאלה שאומרים שלא ואני מניחה שאין תשובה חד משמעית לאותה שאלה. הנה הצד שלי בסיפור :
בחצי שנה האחרונה אנחנו חיים בצורה מאוד חסכנית ומנסים להסתדר עם צריכה מינימאלית, מנסים רק לקנות את הדברים הנחוצים ביותר. האם אני מאושרת יותר או פחות? אני אומרת שיותר! לא בגלל שאני קונה פחות, אבל בגלל שאני צורכת פחות כסף כדי שיהיה את האמצעים לעשות את הדברים שעושים אותי המאושרת ביותר: לבלות זמן רב יותר עם המשפחתי ולעבוד במשהו שאני אוהבת. מצד השני, אני עדיין חיה בבית יפה, יש לנו רכב, אנחנו אוכלים טוב ויש לנו את רב הדברים שצריכים לחיים נוחים וזה מביא אותי לחלק המדעי יותר של המאמר הזה:
יש חוקרים שמצאו שאם הצרכים הבסיסיים שלנו מתקיימים, אז הכנסה נוספת אינה מוסיפה לתחושה נוספת של שביעות רצון ואושר בצורה משמעותית. במחקר שנערך באוניברסיטת פרינסטון על ידי אלן ב. קרוגר ודניאל כהנמן יחד עם חוקרים נוספים מצאו שהקשר בין הכנסה גבוהה ותחושת הסיפוק היא לא כל כך חזק כמו שחשבו בעבר. הם מצאו שאצל אלו שמרוויחים פחות מ -20,000 דולרים בשנה נמצאו במצב של מצב רוח רע רק 12% יותר מאלו שמרוויחים יותר מ- $100,000 בשנה. למי שמרוויח יותר יש לרב הרגשה כללית גבוהה יותר של שביעות רצון מהחיים, אבל תחושה נמוכה יותר בשביעות רצון בין רגע לרגע. הם מצאו כי לכסף הייתה השפעה מועטה מאוד על סוג זה של אושר. מצאו במחקר כי אנשים עם הכנסה גבוהה יותר בילו זמן רב יותר בפעילויות חובה (עבודה, מטלות, סידורים, וכו') ופחות על זמן פנאי פסיבי (חברתיות, קריאה, צפייה בטלוויזיה, וכו') ובנוסף היו להם יותר מצבים של מתח ולחץ.
החלק האירוני הוא כאשר לרובנו יש מוטיבציה מאוד גבוהה כדי להעלות את ההכנסות שלנו, זה הרבה פעמים יכול להוביל להקצבה שגויה של הזמן שלנו. במרדף אחרי עוד כסף משתמשים ביותר זמן לעבודה ולנסיעות, ומשאירים פחות זמן למשפחה, חברים ואת שעות הפנאי .
מדען חברתי נוסף הוא מייקל נורטון מבית הספר לעסקים של אוניברסיטת הרווארד, שטוען כי כסף יכול להביא אושר אם מוצאים אותם בצורה הנכונה. הוא וצוות של חוקרים נוספים גילו כי כסף שהשתמשו בו על מנת לקנות משהו למישהו אחר או לקניית משהו חוויתי הם אלה שיביאו לנו אושר. הוא מוסיף וטוען כי לקנייה יש השפעה כמו בסמים מכיוון שרכישה של מוצר נותנת הרגשה מהירה של סיפוק שעוברת במהירות. הנה הוא מדבר בכנס של "טד" והנה מתראיין באתר "סלון".
אז מה אני מסיקה מכל זה? שלהיות עשיר זה לא בהכרח יעשה אותך מאושר אבל להיות עני גם לא כיף. אני מניחה שהמקום המאושר הוא איפשהו באמצע. לדעתי האישית, אני חושבת שכולנו יכולים להיות מרוצים עם הרבה פחות ממה שאנו צורכים היום, ובמקום זאת להתמקד יותר על איך לנצל את הזמן, הכסף והאנרגיה שלנו על הדברים שגורמים לנו להיות מאושרים באמת.
כתיבת תגובה