תשלום כלשהי זה משהו שאנחנו מבצעים כמעט כל יום ובטכנולוגיה של היום יש הרבה דרכים לעשות זאת. אם מסתכלים על ההיסטוריה של הכסף (יש קישור לסרט נחמד פה), רואים תשלום במה שנקראת היום, במזומן, קיים די הרבה זמן. בעצם מאז שהבינו שסחר באמצעות סחורות לא תמיד היה הכי נח.
בדנמרק, איפה שגדלתי, התחילו בשנים האחרונות לדבר על האפשרות להיפטר ממזומנים ולעבור לכסף בצורה האלקטרונית בלבד. יש כאלה שטוענים שמזומנים זה דבר מיושן ואפשר לחיות בלי. לדעתי האישית היה אפשר היה להפטר ממכונת הפקס ופנקס הצ'קים, אבל זה כבר דיון אחר 🙂 דווקא במזומנים אני כן רואה עדיין יתרונות בקשר לניהול כלכלי באמצעות מזומן שלנו:
תשלום באמצעות מזומנים הופך את חווית הקנייה ליותר ממשית ופחות מופשטת. בזה שיש לנו כסף ביד מחבר אותנו יותר למחיר ביחס לכסף שיש לנו ביד. מחקרים שונים בדקו ומצאו שאנחנו יותר מודעים וחושבים על הקנייה כשאר התשלום מתבצעת במזומן.
תשלום באמצעות מזומנים לא כרוך בשום עמלות או ריבית ולכן למעשה זול יותר מתשלום אחר. אפילו יש הרבה מקומות שנותנים הנחה על כך שמשלמים עם מזומנים. למשל, יש הנחה של 3% בסופר המקומי שלי בכל קנייה מעל 150 ₪ כאשר משלמים במזומן.
כמובן שקיימים גם דברים פחות טובים להתנהלות במזומן וגם להם חשוב לשים לב:
תשלום באמצעות מזומן לא נרשם בשום מקום ולכן קשה לעשות לו בקרה. יש לנו (או לי לפחות) נטייה למשוך כסף בכספומט ולא לדעת בדיוק לאן הלך. הכסף הקטן בכיס הופך לסוג של כסף חופשי אבל יש לשים לב שגם סכום קטן יכול לגדול להוצאה ממשית כל חודש. אפשר למצוא דרכים לצמצם הקניות מסוג זה וגם לנסות לתעד אותן כך שגם יש בקרה על התשלומים מסוג זה.
תשלום באמצעות מזומן אומר שתמיד צריך להסתובב עם מזומנים שזה לא תמיד נח וגם לא תמיד הדבר הכי בטוח מכיון שפתוח לאפשרות של גניבה או אובדן.
בסך הכל, אני חושבת שהמזומנים כאן כדי להישאר, לפחות בינתיים, והתפקיד שלנו היא למצוא את הדרך הטובה ביותר להשתמש בכל האפשרויות שלנו ובו זמנית להישאר חכמים מבחינה כלכלית.
[…] בעד ונגד ניהול כלכלי במזומן , אבל במקרה הזה החלטנו שזה היה הדבר ההגיוני ביותר. עצם […]